Началото на всеки уеб дизайн

Сайтовете са като сградите. Започват от хартията. Дали на среща с някой клиент, дали вечер, когато някой уеб дизайнер получи „факс“… – винаги първото нещо, което се материализира, е скица на лист хартия. Обикновено това са просто схематично подредени правоъгълници с линийки в тях ( които би трябвало да маркират къде има текст ). Има ги в книгите за печатен дизайн, има ги в книгите за уеб дизайн, има ги в архитектурата, навсякъде.

Всички дизайн лейаути ( композиции във формата ) имат общо по между си.

Другото е, че не можем да се опитваме да измислим топлата вода. Има определени елементи като лого, меню, текст, заглавие, снимков материал ( или видео ), детайли, информационни карета, банер карета … ,които е за предпочитане да седят на конкретни места, за да може потребителя да ги намира лесно и ползва по предназначение. Т.е. – уебстраниците и вестниците си приличат много повече, отколкото си мислите!

 

За клиенти

Ако искате да си поръчате някакъв уеб дизайн или какъвто и да е друг вид дизайн, но не се чувствате комфортно с молив в ръка ( или просто няма наоколо такива неща ) , винаги може да отворите лаптопа или таблетката и да скицирате набързо в Excel. Да, в същата програма. Става просто, даже и ние някой път прибягваме до тази хитринка. Достатъчно е да си представите, че клетките в програмата са квадратчета, които трябва да заградите. Може да звучи смешно, но веднъж като тръгнете да го правите, ще видите колко идеи ще ви дойдат в главата.

 

Също незабравяйте да ползвате опцията за бележки ( малките жълти триъгълничета ). Супер удобни са вместо да се пише в клетките.

 

За дизайнери

Всеки има различно уеб дизайн ноу-хау. Това, което можем да споделим е, че въпреки, че знаем отлично колко е добре да се правят скици и да се започва от хартията, често пъти сме притиснати от времето и искаме да прескочим тази стъпка. И точно тогава си вкарваме автогол и се затлачват нещата :) На вас случва ли ви се ?

 

Comments (1)

  1. Здравейте!. Отговорът е да :) Основното с което се занимавам е оптимизация, но имам и познания в html и css, които са ми помогнали в изграждането на 4 малки и средно големи уеб сайтове. Още като начинаещ, при първия си сайт реших да го начертая на хартия и резултата беше с много по-добър уеб дизайн и функционалност от следващия, за който бързах и разчитах само на картината в главата си.

    Поздрави,
    Тео

Остави коментар